Trekkhundprøver

Trekkhundprøver
På generalforsamlingen 1996 ble det vedtatt at Norsk Siberian Husky Klubb skal jobbe med å få godkjent og gjennomført en trekkhundprøve for siberian husky slik man har i våre naboland. Den har to mål:

A) å få til premiering av de beste trekkhundene, der hunden gjennom løpsdeltagelse kan oppnå forskjellige premiegrad og eventuelt kåres til brukshundchampion (trekkhundchampion).
B) jobbe for at siberian husky må være trekkpremiert for å kunne bli utstillingschampion, tilsvarende reglene man har i Sverige og Finland. Sistnevnte som et ledd i arbeidet for å prøve å bevare siberian huskyen som brukshund.

Klubben har siden sesongen 2006 hatt utprøving av systemer for trekkhundprøver. Det er ikke lett å finne et fullgodt system, og 100% vanntett for å favne alle slags spanntyper, distanser og eieres hundeantall  eller bosteder i landet på en rettferdig måte. Det skal være oppnåelig å få trekkprøve, men samtidig ikke så lett at alle hunder som har en sele på seg klarer det. Noe midt på treet, som skiller klinten fra hveten er ønskelig, og så må resultatlister, tider og samtaler med eiere av hundene tilføre de siste detaljer for den som ønsker fullverdig informasjon om den enkelte hund. Noen kritikere mener det er en vits og for lett og intetsigende mens andre mener det er for komplisert for dem som bare har en hund osv osv. Prøven er først og fremst ment som en evaluering av rasen og ikke et aktivitetstilbud til eierene.

De første to sesongene gikk det på antall fullførte løp før vi begynte med tidskrav. Fortsatt er det behov for enkelte justeringer.

Instruks for påmelding og rapportering av Trekkhundprøver

Steg 1: Påmelding med planlagt spannoppsett sendes på 2013-versjonen av Spannopplysningsskjemaet: Fyll ut EXCEL-fil og send den til prøveansvarlig (se mailadresser for hvert enkelt løp i terminlista).  Nedenfor finner du en link til spannopplysningsskjemaet (2013-versjon) samt veiledning til utfylling av dette.

Steg 2: Betal kr. 50 pr. løp til den klubben som står som arrangør av løpet. Hvis NSHK står som prøveansvarlig, skal pengene overføres til: konto nr. 0530 23 47060 eller Vipps: 91379931.

VIKTIG: Steg 1 og 2 må utføres senest en dag før løpet starter.

Steg 3: Ved fullført løp, send inn Spannopplysningsskjema med de hundene du faktisk kjørte med til samme person som du meldte deg på til (den samme mailadressen som står i terminlista).

Angående påmeldinger

  • Elektronisk spannopplysningsskjema med de hundene du forventer å kjøre med skal være prøveansvarlig (se terminliste*) i hende senest et døgn før løpet starter.
    NB! Hvis du ikke sender inn skjema på forhånd, blir resultatet ikke registrert i ettertid!
  • Betaling for prøvekontingenten (50 kroner) skal være prøveansvarlig (se terminliste* ) i hende senest et døgn før løpet starter.
  • Elektronisk spannopplysningsskjema med hundene som deltok (fullført eller ikke fullført) + resultatliste skal sendes prøveansvarlig (se terminliste*) innen to uker etter at løpet ble arrangert.
  • Dersom det oppdaterte skjemaet ikke blir sendt inn innen fristen, blir resultatet registrert som «ikke fullført» på de hundene som står oppført i det innsendte spannopplysningsskjemaet fra steg 1.
  • Om du ikke møtte til start, må du si fra om dette til prøveansvarlig.

*Du finner kontaktinfo til prøveansvarlig på terminlista over trekkhundprøver for polare raser, følg lenken under.

Bruksanvisning (link)
Spannopplysningsskjema (vedlegg)
Terminliste 2017 (vedlegg) og hjelpeversjon HER

NORSK TREKKHUNDCHAMPIONAT (N TCH)

For å få tittelen N TCH må hunden ha minst tre 1. premier fra trekkhundprøver for polare raser. 1. premiene kan være en blanding av KD (sprint), MD (mellomdistanse), og LD (langdistianse). I tillegg skal hunden ha minst en gang Very good på utstilling etter fylte 15 måneder eller senere i et av de nordiske land.

NORSK UTSTILLINGSCHAMPIONAT (N UCH)
For å få tittelen N UCH må hunden i tillegg til de generelle kravene ha oppnådd minst en 3. premie* på trekkhundprøve for polare raser innenfor prøvetypene: Nordisk stil, kort distanse, mellomdistanse eller langdistanse.

* Definisjonen for en 3. premie finner du under punkt 5.2 i regler for trekkhundprøver, polare raser
Les Norsk Kennel Klubs Championatregler gyldig fra 01.01.2017 HER

Siden og linker er oppdatert pr 16.12.2015/rgs, 25.01.2016/so og 11.01.2017/so