NSHK gratulerer siberian huskyen Tuna og eier Ann-Jonette Friberg med tittelen Årets Dyrehelt!

NSHK gratulerer siberian huskyen Tuna og eier Ann-Jonette Friberg med tittelen Årets Dyrehelt!

Foto: Kurt Jarnes

Tekst: Ann-Jonette Friberg:

På lørdag 29.oktober 2022 ble den aller første dyregallaen i Norge arrangert.

Tuna var nominert i kategorien Årets Dyrehelt for hennes jobb som terapihund og hun vant!

Jeg har fått spørsmål om hva ved Tuna som gjorde at noen nominerte henne og hvorfor hun vant.

Tuna er utdannet terapihund og har jobbet siden vi startet reisen som besøkshund i 2015 med å være gledesspreder, gi mestring, øke sosial kompetanse, og å være en varm pels også ved livets slutt.

Hun har jobbet på sykehjem, i barnehager, med unge med funksjonsnedsettelse, unge med selvskading og på universitet i forbindelse med eksamen og på verdensdagen for psykisk helse.

Tuna er en utrolig dyktig trekkhund som går på foran sleden uavhengig av vær og vind, og det samme fokuset som der har hun tatt med seg i jobben som terapihund. På samme måte som hun kan løpe foran sleden i timesvis uten å la seg distrahere, kan hun ligge i armkroken og se på søndagskrim på sykehjemmet til de som ikke orker være med på felles aktiviteter, eller ha tålmodighet med triks sammen med de som har litt problemer med å utrykke seg eller balansere seg selv.

Hun er et utrolig vennlig vesen, og jeg har opplevd at skjærer har kommet inn i heimen og spist av matskålen sammen med henne. Jeg har også kommet ut fra teltet på fjellet og funnet henne sovende sammen med en sau, og jeg har ikke tall på hvor mange av venners katter, som enten ikke er vant med hund eller er redd, som hun blitt venner med.

Når hun får på seg arbeidstegnet, går hun seriøst inn i jobben og er veldig opptatt av at alle skal hilses like høflig og lenge på, og hun har en tålmodighet jeg sjeldent har opplevd når det gjelder å få kos.

Redde barn i barnehager bruker partytrikset hennes som er å la de få sniffe på tåfis. Det bruker alltid bety høylytt fnising, og en hund som har tåfis kan umulig være skummel . I barnehager har hun jobbet mest med å lære barn hvordan hilse på en hund på en god måte, og hva hunder liker og ikke liker.

Hun har også vært en god representant for at det ikke er rasen, men individet, og har vært med på EU- prosjekt i Polen. Mange på forelesninger i alt fra Island til USA har sett bilder av henne i jobb som jeg har skjønt har skapt litt dialog ( i USA er polarhunder i flere områder ikke tillatte som terapihunder) og en økt forståelse av at det er testingen i forkant som avgjører om hunden er egnet som terapihund eller ei.

Tuna vant på 11 års dagen sin!

Tuna er sertifisert terapihund gjennom Norges Miljø-og Biovitenskalige Universitet (NMBU) og Dyrebar Omsorg.

Legg igjen en kommentar